KRONOBERG

Jägare ersätts för djurspårning

Jägare som rycker ut och spårar upp trafikskadat vilt ska ersättas ekonomiskt, föreslår regeringen. Ett beslut som inte kommer en dag för sent, tycker Svenska Jägareförbundet.

I dag görs arbetet av frivilliga jägare som åker ut på uppdrag av polisen. Enligt Svenska Jägareförbundets beräkningar motsvarar ett års eftersök 14 000 dagsverken.

I takt med att viltolyckorna ökat har det blivit svårare att få folk att ställa upp. De flesta olyckorna inträffar dessutom på nattetid. -Vi ska inte låta skadade djur lida i onödan. Det obekväma nattarbetet som utförs av frivilliga bör ersättas så att djuren slipper lida, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson till TT.

Förslaget välkomnas av Svenska Jägareförbundet, som länge arbetat för att förbättra villkoren för de jägare som utför eftersök. -Tusentals jägare har gått upp mitt i natten och gjort det här arbetet. Det har funnits en väldig frustration eftersom frågan dragit ut på tiden. I något län har man till och med pratat om att bojkotta eftersöken, säger förbundets ordförande Torsten Mörner. -Med tanke på att viltolyckorna ökar och vildsvinsstammen växer kom beslutet i rättan tid.

Regeringens förslag om ersättning är 1 900 kronor för rovdjur, 700 kronor för älg och vildsvin och 400 kronor för övrigt vilt. De slutgiltiga summorna kommer att slås fast av Naturvårdsverket.

I propositionen föreslås också en skärpning av lagstiftningen som innebär att en bilist som kört på ett djur alltid måste anmäla det till polisen. I dag är man bara skyldig att anmäla när man tror att djuret skadats.

Regeringen föreslår även att de jägare som är ute på uppdrag av polisen ska kunna gå från en markägares mark till en annans utan att först behöva inhämta tillstånd.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".