Mer brandutbildning efter dödsbranden

Efter dödsbranden på regionpsykiatriska kliniken i Växjö ska personalen få en bättre brandutbildning. Det ska bli fler brandövningar, brandinformation och man ska också se över larmrutinerna på kliniken. Det är resultatet efter landstingets egen genomgång av olyckan.
Utredningen visar också att de skötare som arbetade den aktuella natten var outbildade sommarvikarier. Och därför ska också hela semesterplaneringen och också introduktionen av vikarierna ses över. Utredningen visar även att det fanns brister i informationen till anhöriga. Landstingsledningen och ledningen för psykiatrin har alltså i sin egen granskning kommit fram till att det fannas en rad brister. Men självkritiken är inte särskilt omfattande. För även om de ansvariga presenterar en rad brister som ska rättas till, så framställs bristerna som närmast bagatellartade. "En brist att nya utrymningsplaner inte fanns uppsatta i lokalen. I praktiken ingen betydelse, eftersom ingen hade kunnat tillgodogöra sig innehållet på grund av rökutvecklingen. En brist att all personal inte fått brandutbildning eller brandinformation, men samtidigt högst sannolikt att personalens något okonventionella beteende har räddat liv. Det är värt att observera att det faktiskt var några anställdas oförvägenhet som gjorde att flera patienter kunde räddas via sönderslagna fönster", skriver landstinget i ett pressmeddelande. Enligt redogörelsen fungerade också den organisation som ska hantera bränder på ett fullt godtagbart sätt. "De tekniska skyddsanordningar som fanns uppfyllde brandmyndighetens krav. Byggnaden var besiktigad och uppfyllde de krav som ställts." Men även om ledningen för landstinget och psykiatrin inte kommit fram till några allvarligare brister - enligt sin egen bedömning - så leder alltså genomgången ändå till en rad åtgärder: "Förbättra brandutbildning, brandskydd och brandinformation. "Säkerställa kompetensnivån genom att t ex samplanera hela klinikens semesterplanering "Regionklinikens vikarier ska få en noggrann genomgång av kliniken som helhet. "Se över den psykosociala katastrofledningsgruppens (PKL) arbetsuppgifter, bland annat med hänsyn till anhörigstöd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".