Vårdförbundet kräver förändringar inom psykiatrin

Bland många av de sjuksköterskor som arbetar vid de psykiatriska klinikerna i Växjö var stämningen på onsdagen mycket upprörd. Orsaken är de uppgifter som kom fram om dödsbranden vid den regionpsykiatriska kliniken i tisdagens tv-program Uppdrag Granskning.
Vårdförbundet ställer nu nya krav på utbildning och på en kulturförändring vid regionkliniken. Vårdförbundets länsordförande Anita Åkesson säger att landstingsledningen nu måste ta fram en handlingsplan så att kvalificerad personal stannar kvar inom psykiatrin. - Man måste se till att man gör en dräglig arbetsmiljö för dem, så att de kan vara kvar med sin specifika kompetens som så väl behövs inom psykiatrin, säger Anita Åkesson. Det måste också till en kulturförändring, anser hon: - Idag är det mer förvaring av patienter, än vård och behandling. Dessutom tycker Anita Åkesson att det finns brister i arbetsorganisationen. - Arbetsorganisationen måste anpassas efter patienternas behov. Idag tycker jag att arbetsorganisationen är anpassad efter personalens behov, säger Anita Åkesson. Hon träffade på onsdagen många av medlemmarna inom psykiatrin, och hon säger att många i dag är bedrövade över att arbeta inom psykiatrin och inom landstinget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".