Patientlarm om dålig brandsäkerhet ignorerades

Riskerna för allvarliga följder vid en brand på regionpsykiatriska kliniken i Växjö har varit kända länge. En före detta patient på den avdelning som brandhärjades för drygt en månad sen slog larm om den bristade säkerheten redan för två år sedan.
- Jag ställde frågor om brandsäkerheten eftersom jag tycker det är så otäckt att vara instängd, säger kvinnan till Sveriges Radio Kronoberg Hon är 37 år och var fram till i januari 2002 placerad på avdelningen, och hon påpekad flera brister i säkerheten. Hon reagerade bland annat på att utrymningsplanen på avdelningen inte stämde, och det var också något som räddningstjänsten krävt en ändring av - men utan resultat. - När jag upptäckte att den inte stämde sa jag det till en sköterska. Men ingenting hände. Det tyckte att jag var paranoid. - Jag var rädd för vad som kunde hända om det brörjade brinna men jag trodde väl aldrig att det skulle hända. När jag fick veta att det hade hänt tänkte jag att det var ju precis just det jag sa, berättar kvinnan som i dag inte omfattas av någon tvångsvård. Under de fem månader som hon var på avdelningen förekom det inte en enda brandövning eller information om utrymningsvägar - trots att det fanns flera kvinnor där som dömts för mordbrand. Den före detta patienten berättar också att hon möttes av en nonchalant attityd från personalen, när hon ville veta hur hon skulle göra om det började brinna. - De bara tyckte att vadå, det ska väl inte börja brinna här. Vi släpper ju ut er, säger hon. Det här är ett typexempel på människosyn... människor som sitter på sådana här ställen, det spelar ingen roll vad vi säger. Man behöver inte lyssna på vad vi säger, för antingen ljuger vi, eller så vet vi inte vad vi pratar om eftersom vi är sjuka. Är det så du känner det idag? - Den attityden, ja. Vi har valt att inte publicera den före detta patientens namn. Enligt hennes uppfattning hade personalen också stängt av brandlarmet. Men det är en missuppfattning. Det kan möjligen handla om överfallslarmet. Brandlarmet går inte att stänga av på avdelningen, enligt fastighetschefen på Landstinget Kronoberg, Jan-Åke Eriksson. - Det är bara våra tekniker som kan göra det, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".