Växjö får starta rektorsutbildning

Lagen om offentlig upphandling gäller inte för rektorsutbildningen. Det anser kammarrätten som ger Skolverket rätt att besluta vilka universitet och högskolor som ska utbilda rektorer. Därmed undanröjs länsrättens dom som gav ett antal lärosäten rätt när de överklagade beslutet.

Bakgrunden är att dåvarande Myndigheten för skolutveckling, som nu ingår i Skolverket, hösten 2008 gav nio universitet och högskolor i uppgift att utbilda rektorer i ett nytt rektorsprogram. Åtta lärosäten fick avslag och överklagade till länsrätten som gav dem rätt i sin kritik - upphandlingen borde ha gjorts enligt lagen om offentlig upphandling. Skolverket överklagade beslutet till kammarrätten som nu alltså ger verket rätt.

Det nya rektorsprogrammet ska ha två intag per läsår av totalt 1 400 personer. Det första intaget skulle ha skett hösten 2008. Nu hoppas Skolledarförbundet att utbildningen kan komma i gång i höst.

De lärosäten som valts ut är universiteten i Stockholm, Karlstad, Umeå, Uppsala, Växjö tillsammans med Högskolan i Kalmar samt gruppen Örebro universitet, Högskolan Dalarna och Mälardalens högskola.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista