Växjö

Anställda på äldreboende oroliga inför personalneddragningar

Äldreboendet Borgmästaren i Växjö minskar nu sin personal, eftersom de har haft för många anställda i förhållande till kommunens riktlinjer. Oron är nu stor bland de anställda att neddragningarna kommer påverka de boendes livskvalitet negativt.

– Kanske kommer de boende att ramla mer och att man kanske kommer komma sent fram. Man blir tvungen att prioritera mycket mer och att man får ta det viktigaste, till exempel omvårdnaden, först och färre utevistelser, säger Gabriela Inostroca som arbetar på Borgmästaren.

Det är inte att förlora sina egna jobb personalen på äldreboendet borgmästaren i Växjö har oroar sig för under våren. Situationen med en minskad bemanning har snarare inneburit en daglig frustration bland de anställda över att tiden inte räcker till att göra ett tillräckligt bra jobb.

– Man kommer hem och är trött. Kanske är man också lite besviken för att man inte har kunnat göra ett bra jobb den dagen. Sen finns det dagar som är bra nu också. Men det börjar bli få dagar som det känns bra att gå hem, och att man tycker att man gjort ett bra jobb, säger Karin Hansson på Borgmästaren.

Växjö kommuns äldreomsorg bygger på att varje äldreboende tilldelas personalresurser som regelbundet anpassas efter hur många boenden man har och i vilken omfattning dom boende behöver hjälp. Och på Borgmästaren har man haft för mycket personal. säger Jörgen Gertsson Distriktschef för det Nordvästra distriktet i Växjö.

– I det här fallet gäller det ju att man ska ha samma resurser som alla andra. Har man felaktiga resurser så är det ju någon annan del av vår verksamhet som inte får dom resurser som dom behöver för att se till att dom har samma goda vård och omsorg som man ska ha på Borgmästaren, säger Jörgen Gertsson.

Kan det inte vara så att man har för lågt satta mål vad det kostar att driva en fungerande verksamhet?

– Ja, det är ju till stor del en politisk fråga. Jag har ju de medel som jag är tillsatt att förvalta av skattebetalarnas pengar. Och det gäller ju att se till att vi får ut så mycket verksamhet som möjligt av de pengarna säger Jörgen Gertsson.

Jörgen Gertsson hävdar alltså att neddragningarna på Borgmästaren inte skulle vara ett uttryck för alltför magra resurser inom äldrevården i Växjö kommun. Medan de boende på Borgmästaren upplever en stor osäkerhet kring kvaliteten på vården i framtiden

– Ja, det klart att man blir orolig! Man blir ju äldre och äldre och behöver mer passning. Men det går ju an så länge man är pigg och frisk, i huvudet bland annat, säger Per Lundell boende på äldreboendet Borgmästaren i Växjö.

Hanna Mälarnborn
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista