Växjö

"KD måste våga sticka ut"

Den här helgen håller Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU, riksmöte i Växjö. Runt 170 ungdomar har samlats på gymnasieskolan Teknikum för att besluta vilken politik KDU ska föra. Och för många medlemmar är det en konservativ hållning som gäller.

– När alla partier nu trängs i mitten finns det utrymme för ett parti som fokuserar på familj, flit och företagsamhet, säger Charlie Weimers, ordförande för KDU.

För Christian Carlsson är den viktigaste frågan att få familjer att hålla ihop.

– Till exempel vill införa ett barnavdrag på 50 000 kronor. Vi vet att pengar är en anledning till att par delar på sig och genom avdraget vill vi ge möjlighet för familjer att hålla samman, säger Christian Karlsson är ordförande för KDU i Stockholms stad.

Det är runt 170 av KDU:s drygt 3500 medlemmar i Sverige som samlats i Växjö i helgen. Idag valde man ny förbundsstyrelse, men redan igår blev det klart att Charlie Weimers som sedan ett år tillbaka är ordförande för förbundet, får sitta kvar ytterligare ett år.

Och på frågan om det finns någon på riksmötet som kan bli den nye Göran Hägglund eller Alf Svensson om några år, så tyckte många att svaret var givet. 

– Det klart det finns! Självklart vår förbundsordförande Charlie Weimers som absolut har god potential att kunna glänsa, säger Paula von Essen från Växjö.

Och visst planerar Charlie Weimers att göra karriär inom Kristdemokraterna. Nästa år hoppas han komma in i riksdagen. Och gör han det vill han arbeta för att Kristdemokraterna ska sticka ut betydligt mer än vad de gör idag och erbjuda väljarna ett mer borgerligt alternativ.

Och det måste partiet också tänka på om man vill komma över 4-procentsspärren vid valet 2010, anser han.

– KD har inte klarat av att kommunicera sin politik tillräckligt tydligt. Vi inom KDU vill ha lite mer tydliga förslag, att partiet vågar sticka ut i alliansen och att man utmanar Moderaterna när de är defensiva, säger Charlie Weimers.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista