ÄLMHULT

Älmhult får kritik för demensvård

Älmhults kommun har under våren avvecklat alla sina särskilda demensboenden. Nu blandas i stället dementa och somatiskt sjuka, vilket oroar anhöriga och personal på Elmiersgården i Älmhult.

– Det är lite jobbigt att blanda somatiska och dementa. De har ju ingen förståelse för varann - att de dementa behöver lugn och ro till exempel. De dementa har ju ett särskilt beteende, är lite oroliga och vandrar i korridorerna och går in på rummen. Då kan de nästan bli lite eleka mot varandra. Och det är jobbigt för alla, säger undersköterskan Carina Tufvesson.

Avvecklandet av särskilda demensboenden innebär också att personaltätheten per boende nu har minskat. Nedskärningar som riskerar att slå mot de dementa som kräver mycket hjälp.

– I det dagliga arbetet innebär det att man har mindre tid per boende. En dement behöver längre tid för att förstå vad man vill hjälpa dem med, och då måste man ta sig tid på ett annat sätt än vad man behöver för en somatiskt sjuk som förstår och vet och vill ha den hjälpen som man erbjuder, säger Majgun Andersson, undersköterska Elmiersgården i Älmhult.

Länsstyrelsen som under våren genomfört en verksamhetstillsyn i Älmhults kommun, kräver nu att kunskapen om vilka insatser som underlättar och ger ett meningsfullt innehåll i vardagen för dementa behöver tillvaratas bättre, och även utvecklas i kommunen.

Socialstyrelsen kommer 2010 att presentera ett förslag på riktlinjer för vård och omsorg av demenssjuka. Något som ska kunna vara till stöd för kommunernas utformning av demensvården och som stöd i det praktiska arbetet med demenssjuka.

Hannah Mälarborn
hannah.malarborn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista