Madrass-avslöjande pinsamt säger sjukhusdirektör

Sveriges Radio Kronobergs avslöjande att madrasserna på regionpsykiatriska kliniken i Växjö inte var tillräckligt brandsäkra, gör sjukhusdirektören Talis Vasko både förvånad och upprörd. - Pinsamt, säger han i en kommentar till radion.
Två personer dog och tre skadades allvarligt vid branden för en månad sedan på regionpsykiatriska kliniken i Växjö. Det är Tommy Hertzberg, som är teknisk doktor och forskare på Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås, som tagit prover på den typen av madrasser som fanns i patienternas rum. Och resultaten visar att brandsäkerheten på de madrasser som fanns på avdelning 67 och 68 var förvånansvärt låg, med tanke på patienternas problematik. - Den typ av madrasser som fanns på avdelning 67 och 68 kan möjligtvis motstå en tappad cigarett eller en tändsticka, men de är knappast att rekommendera till en miljö där det finns personer som är benägna att starta en eld, säger Tommy Hertzberg. Men trots den låga brandsäkerheten har Landstinget Kronoberg inte ens tänkt på att köpa tillräckligt brandsäkra madrasser. - Vi har aldrig tidigare ifrågasatt flamskyddsnivån på madrasserna, även om vi med facit i hand borde göra det, säger sjukhusdirektör Talis Vasko. Sveriges Radio Kronoberg har också varit i kontakt med Susann Åkesson som är chef på avdelning 67 och 68. Hon har semester för tillfället, men hävdar att den information hon fått, var att madrasserna var helt brandsäkra och att dom var omöjliga att tända eld på. Men så var alltså inte fallet, och Talis Vasko tycker att avslöjandet med madrasserna är mycket besvärande. - Alla de brister som framkommit efter branden är djupt tragiska och ska naturligtvis rättas till. Ordet pinsamt är för svagt, avslutar Vasko.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".