Loggades in i grannens dator via trådlöst nätverk

Många datorer hos både privatpersoner och företag står vidöppna för inkräktare - framför allt nu när det blivit allt vanligare med så kallade trådlösa nätverk. 20-årige Sven från Växjö skulle bara logga in sig i sin bärbara dator - och plötsligt hade han full tillgång till sin grannes hårddisk.
Sven är inte speciellt datakunnig, han beskriver sig själv som en vanlig användare. I hans dator finns inga avancerade program - men han har ett trådlöst nätverkskort, något som blir alltmer populärt. -Jag ställde upp min bärbara dator, och loggade in. Då såg jag att jag hade tillgång till Internet - fast jag inte borde haft det, berättar Sven. Efter en stund insåg jag att det var grannens anslutning jag var inne på. Det läckte helt enkelt över till vårt hus också. Fördelen med de trådlösa nätverkskorten är att det går att koppla upp sig på Internet utan en massa sladdar eller modem. Det enda som behövs är en enhet någonstans i närheten som i sin tur är ansluten - sedan kan flera användare samtidigt koppla upp sig mot den och vidare ut på nätet. Men det innebär också säkerhetsrisker om man inte ser till att spärra nätverket så att bara vissa, behöriga användare släpps in. I Svens fall hade grannen missat eller struntat i att skydda sitt nätverk mot obehöriga. Och det är inte bara privatpersoner som har bristande säkerhet - även företag slarvar. När post- och telestyrelsen förra året gjorde en kontroll i området runt sitt eget kontor i Stockholm, så var nätverken vidöppna. Anders Rafting jobbar på avdelningen för nätsäkerhet: -Vi kom in på ett 30-tal olika företagsnät. Advokatbyråer och diverse olika firmor. Vi kunde i princip läsa deras data, deras mail och allting. Sven, som av misstag hamnade i sin grannes dator och kunde ha läst eller kopierat stora delar av grannens hårddisk, tycker att den som har för dålig säkerhet på sitt nätverk får skylla sig själv. Och Anders Rafting håller med: -Ansvaret ligger hos den som äger nätverket. Han måste se till att han har rätt säkerhet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".