Ingen snabb lösning på pyskmobilproblem

Först efter sommaren 2010 kan det komma en ny lagstiftning när det gäller mobiltelefoner inom rättspsykatrin. Frågan har blivit aktuell sedan rättspykiatriska kliniken i Växjö utfärdat ett generellt förbud, något som enligt både länssrätten och Socialstyrelsen strider mot den nuvarande lagen. Men när socialminister Göran Hägglund igår besökte Växjö såg han ingen snabb lösning på frågan:

–Det här berör hela det arbetsätt som psykiatrin har. Där vi vet att själva syftet med behandlingen är att de som är föremål för behandling ska slussas ut i det vanliga samhället och fungera som vilka medborgare som helst. Och där är en väldigt svår avvägning att sätta gränsen för vad ska de ha tillgång till och vad ska de absolut inte ha tillgång till, säger Göran Hägglund.

I mars förra året införde ledningen för rättpsykiatriska regionkliniken ett generellt mobiltelefonförbud, och de intagnas telefoner samlades in. Bakgrunden var att några av patienterna, som är dömda till rättspsykiatrisk vård, fortsatte att begå brott med hjälp av telefonerna. Bland annat har en patient laddat hem och spridit barnpornografi.

Men enligt såväl Socialstyrelsen som länsrätten så är det här enligt nuvarande lagstiftning olagligt. Ett generellt förbud stider mot lagen. Kliniken får omhänderta mobiltelefoner, men då måste beslut tas för varje enskild patient, som ska ha möjlighet att överklaga beslutet.

Men landstinget Kronoberg har inte lämnat tillbaka mobilerna, något som socialstyrelens ställts sig mycket kritisk till. I stället har man överklagat länsrättens dom till Kammarrätten.

Socialminister Göran Hägglund vill inte kommentera landstingets agerande så länge som det pågår en rättsprocess. Och någon lagändring som gör det möjligt med sådana här generella förbud vill han inte lova - däremot pågår en utredning som ska vara klar till sommaren 2010.

–Vi har ju gett en utredning som tittar över rättpsykiatrin över huvudtaget i uppdrag att titta på den här frågan eftersom det här regelverket är omdiskuterat och ifrågasatt från vissa håll, säger Göran Hägglund.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista