Stor satsning på ökad skogsproduktion

Nu ska det bli fart på den svenska skogen. Det statliga skogsbolaget Sveaskog satsar tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet på en stor "tillväxtpark" i Asa två mil öster om Lammhult.

Här ska man producera så mycket virke som möjligt, samtidigt som forskarna håller koll på miljöeffekterna.

–Det här är ett unikt försök att samtidigt som vi kraftigt ökar tillväxten på landskapsnivå studerar vi effekterna på miljön. Det handlar alltså inte bara om trädens tillväxt och metodernas lönsamhet utan också om skogsbrukssystemens hållbarhet, säger Tomas Lundmark som är ansvarig för forskningsprogrammet  "Future Forest" på SLU i Umeå där man kläckt idén till de nya "Tillväxtparkerna"

Det nya försöksområdet läggs i anslutning till SLU:s försökspark i Asa som därmed växer från 1000 till 2700 hektar.  En liknande park har redan startats i Västerbotten. I dem två parkerna ska forskarna på SLU intensivgödsla, testa nya trädslag, andvändas sig av genetiskt förädlade skogsträd och professor Tomas Lundmark kan även i framtiden tänka sig att testa GMO-träd i Asa.

–Om vi använder oss av alla tillgängliga a metoder för att höja tillväxten är det rent biologiskt möjligt att öka skogsproduktionen med 50 procent och kanske lite till, men sen är det frågan om det bedöms som acceptabelt och är lönsamt. Med hjälp av våra försök ska vi forskare plocka fram ett beslutsunderlag för skogsägare och beslutsfattare.

Den här satsningen på två tillväxtparker i Strömsjöliden i Västerbotten och i Asa i Småland görs på statliga Sveaskogs mark.  Det är viktigt att satsa för att öka skogsproduktionen eftersom efterfrågan på skogsråvara ökar, säger Marie Larsson-Stern skogsvårdschef på Sveaskog .

–Jag vill betona att naturvården och naturvårdshänsynen som vi jobbar med är viktig, men nu hoppas jag att vi ska hitta den här goda balansen mellan naturvård och produktion. Utmaningen är att vi bevarar den biologiska mångfalden samtidigt som vi producera mer timmer, massaved och skogsbränslen, säger Marie Larsson-Stern.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista