Växjö kommun erbjuder staten lån mot nytt spårområde

Växjö kommun erbjuder sig att låna ut pengar till staten för att en ombyggnad av Växjö bangård ska gå snabbare. För få förbipasserande spår i Växjö begränsar kapaciteten på banan. Idag åker kommunalrådet Bo Frank till Malmö för att diskutera med Banverket.

–Det innebär att Växjö kommun lånar ut pengarna till staten mot att de talar om när pengarna kommer tillbaka. Anledningen är att Växjö bangård är flaskhalsen för all utveckling av tågtrafiken i hela regionen. Redan idag är det problem, vi kan inte ta upp Pågatågen och utveckla det här systemet fullt ut om inte Växjö bangård byggs om, säger Bo Frank.

Växjö bangård pekas av både Banverket och tågföretagen ut som en av anledningarna bakom bland annat försenade Öresundståg. Begränsad möjlighet för tåg att mötas kan ge stora följdverkningar genom hela systemet.

Banverket har flera stora projekt på gång och en ny bangård i Växjö ligger inte högst på prioriteringslistan. Och idag åker alltså representanter för Växjö kommun till Banverket för att se om man kan skynda på ombyggnaden av spårområdet med ett erbjudande om att låna ut pengar till bygget. Bo Frank säger att hela projektet kan kosta cirka 175 miljoner kronor.

–Kommunen har ju redan erbjudit sig att medfinansiera med en 40-45 miljoner kronor, sen utgår jag också från att regionförbundet kommer att sätta ett antal kronor och ören i detta. Det är väldigt, väldigt viktigt för hela regionen, säger Bo Frank.

Trots erbjudande om både kommunal medfinansiering och lån av pengar så tror inte Bo Frank att han kommer att få några löften med sig hem från dagens möte.

–Jag har inga förhoppningar om att få ett klart besked, men vi får ändå en indikation på hur vi ska arbeta vidare. Vi ger ju oss inte med detta, Växjö bangård ska byggas om, punkt slut. Och enligt min uppfattning så snart som möjligt, säger Bo Frank.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista