Kronoberg

Nya ID-kort till sommaren

Skattekontoret i Växjö är ett av de skattekontor i södra Sverige som från och med juni ska börja utfärda id-kort. Alla som är folkbokförda i Sverige ska kunna få ett id-kort via Skatteverket, och det innebär att även asylsökande kan få id-kort igen.

Bankerna och polisen utfärdar redan id-kort. Men det har funnits ett problem för personer som saknar svenskt medborgarskap och svenska identifikationshandlingar. För utan svenskt id-kort eller pass har man inte kunnat hämta ut sitt nya id-kort.

De problemen ska snart vara ett minne blott. För från och med första juni i år ska skatteverket på uppdrag av regeringen kunna utfärda id-kort till alla folkbokförda i Sverige.

Proceduren kommer att gå till som när man söker pass eller id-kort hos polisen. En maskin fotograferar och tar namnteckningen. Det enda man måste komma ihåg att göra innan man kommer till skattekontoret är att betala in 400 kronor till skatteverket.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista