Alvesta

Alvesta höjer skatten med 90 öre

Alvesta kommun höjer skatten med 90 öre från och med nästa år, det står klart idag när Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet presenterade budgetförslaget för 2010.

Höjningen är nödvändig för att man inte ska behöva dra ner för mycket på den kommunala verksamheten säger Centerpartisten Sven Sunesson till Sveriges Radio Kronoberg

Men trots skattehöjningen räknar partierna med att man måste spara in 30 miljoner kronor på verksamheten under de närmsta tre åren

Bland åtgärderna som föreslås finns bland annat att föra över ansvaret för sim- och sporthallen till de kommunala bolagen och att halvera budgeten för parkförvaltningen under 2010. 2,8 miljoner kronor räknar man med att spara på det sistnämnda.

–Vi kan gå två vägar där, antingen sänker vi ambitionsnivån eller så försöker vi att höja intäkterna, kanske genom att göra mer uppdrag åt andra, säger Sven Sunesson (C).

Alvesta kommun har redan sagt upp anställda men enligt Sven Sunesson (C) är ambitionen med den nya budgeten att man ska försöka undvika uppsägningar.

–Vi har gett personalkontoret i uppdrag att se över det här. Ett sätt att undvika uppsägningar är kanske att låta de som vill gå ner i arbetstid göra det eller se om det är någon som vill gå i pension tidigare, säger Sven Sunesson (C).

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista