Växjö

Bostadsrättsförening på väg att bildas på Arabyområdet i Växjö

Efter ett års arbete med att bilda bostadsrättsföreningar på Arabyområdet i Växjö har processen kommit i gång på allvar i ETT hus. Och arbetet med bostadsrättsbildande kan komma att pågå i flera år framöver. Det är i ett av husen ut mot Mörners väg som man kommit längst.

–Det är 10-12 personer som är aktivt intresserade av att bilda en bostadsrättsförening i det huset som totalt har 40 lägenheter, säger Christina Nyqvist, VD på Växjöhem.

–Men eftersom att totalt nära 60 personer bland Växjöhems 1800 lägenheter i hela området visat intresse för att bilda bostadsrättsförening har vi tagit fram en särskild kö till det huset så att dom som är intresserade av bostadsrätt kan få lägenhet där när en sån blir ledig, säger Christina Nyqvist.

Arabyområdet i Växjö är en stadsdel präglad av hyreshus byggda på 60-talet. Det är den stadsdel som har högst arbetslöshet i Växjö och andelen invånare med annan etnisk bakgrund än svensk är stor. För att ändra på stadsdelens karaktär beslöts bland annat att just skapa bostadsrätter.

Och att bilda bostadsrättsföreningar kommer att ta tid:

–När vi ser på övriga Sverige har det varit en proces som tagit flera år, säger Christina Nyqvist.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista