EU

Fp vill ha ny folkomröstning om euron

Folkpartiet lanseras sig i valet till Europaparlamentet som det mest EU-vänliga partiet. Igår besökte Cecilia Wikström, som är nummer tre på Folkpartiets lista, Växjö. Och samtidigt som hon tror på unionen, så hotas enligt henne yttrandefriheten inom EU. Och det måste bekämpas, anser hon. 

- Jag tycker att det är en ödesmättad tid för Europa. Det är nu vi ska avgöra vilka som ska försvara de stora friheterna i parlamentet. Jag tror verkligen på samarbete, men det måste börja med människosynen. De grundläggande friheterna, rätten att tro, tänka, tala och rätten att publicera sig fritt, säger Cecilia Wikström.

I den pågående valrörelsen för en plats i Europaparlamentet lyfter folkpartiet fram det europeiska samarbetet som den viktigaste framtidsfrågan och vi bör också så snabbt som möjligt bli medlem i valutaunionen och byta ut kronan mot euron, anser Cecilia Wikström.

- Jag vill att vi folkomröstar så snart som möjligt, vi förlorar så mycket på att stå utanför den innersta kärnan av EU-samarbetet.

Vad är det vi förlorar?

- Vi förlorar politisk kraft och politiskt inflytande i Europa . Att vi sen har förlorat en hel del köpkraft hör till, men det svåraste och hemskaste är att vi förlorar politiskt inflytande i europasamarbetet.

Vilken flagga hissar du på midsommaraftonen?

- Jag har alltid hissat den svenska flaggan och jag är stolt över att vara svensk men fredsflaggan i Europa är idag Eu-flaggan och vi får aldrig glömma bort att hela samarbetet börjar med att bevara och säkra freden, säger Cecilia Wikström.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista