Växjö

Bara en rektorskandidat kvar

En efter en föll de ifrån. Nu finns det bara ett namn kvar. Det handlar om rektorstjänsten för det nya Linnéuniversitetet. För efter att nuvarande rektorn på Växjö universitet, Johan Sterte, hoppat av rekryteringen återstår bara en kandidat - Stephen Hwang från Karlstad.

Lars Haikola som är ordförande i rektyteringsgruppen tycker att det är tråkigt att Sterte valt att inte längre kandidera.

- Det hade varit värdefullt att ha Sterte kvar som kandidat ända fram till målsnöret, säger Haikola.

Nu finns det bara en kandidat kvar och det är enligt Lars Haikola inget ovanligt för en sådan här rekryteringsprocess. Det blir slutligen endast en person som föreslås för regeringen som ny rektor. Lars Haikola vill inte ge något defenitivt svar på vad kommittén säger eftersom de ännu inte haft möte efter Stertes avhopp.

Stephen Hwang sista kandidat

Hwang själv blev överraskad när han fick beskedet om att Johan Sterte hoppat av.

- Att få jobb på ett helt nytt universitet är ju ett fantastiskt jobb att få. Det finns mycket att göra med Linnéuniversitetet och utmaningarna är många, säger Stephen Hwang.

Den 3 juni fattas beslut om vem som ska föreslås som rektor för Linnéuniversitetet. Sedan är det regeringen som har det sista ordet. Men trots att det bara är en kandidat kvar kommer rekryteringen inte att göras om, enligt Lars Haikola.

Men trots att det bara är en kandidat kvar kommer rekrtyteringen inte att göras om, enligt Lars Haikola i rekryteringsgruppen, och därför är det i praktiken klart att jobbet går till Stephen Hwang.

- Under de senaste sju åren har jag haft ledningsuppdrag på Karlstad universitet och har känt att det har varit roligt som stimulerande. Det handlar nog om att jag märker att jag gör saker som folk uppskattar. Då känns det naturligt att ta på sig det stora ansvaret att leda ett universitet, säger Hwang.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista