Ljungby

Alla varslas när Polytec läggs ned

Företaget Polytec, som tillverkar komponenter till lastbilar, lägger ner sin verksamhet i Ljungby och flyttar utomlands. Det innebär att alla 116 anställda varslas om uppsägning idag. Och beskedet om nedläggningen kom plötsligt, till och med för Lennart Brandel som är företagets vd i Ljungby.

–Vi hade styrelsemöte igår och då blev det här klart. Det kom in tre personer från Österike och jag fick i uppdrag att starta förhandlingar med facket för avveckling av företaget, säger Lennart Brandel

Han berättar att företaget har haft ett antal svåra år bakom sig och de senaste två månaderna har företaget bara haft en tredjedel av den försäljningen som vi hade förra året.

–Vi hoppades att det skulle komma en vändning till slutet av året. Men ingen av våra kunder ser att någon förändring kommer ske ens under 2010, säger Brandel.

Alla varslas

De 116 anställda, inklusive VD:n själv, har nu varslats om uppsägning och förhandlingarna kommer inom kort att inledas med facket. Och precis som vd Lennart Brandel så är de anställda uppgivna och tycker situationen är tråkig.

–Ja, men vad ska man göra... det är ju bara att bita i det sura äpplet, säger den anställde Anders Linnér.

Ingen kommer flytta med

Att flytta personal från Ljungby till andra fabriker i Europa är knappast aktuellt säger VD Lennart Brandel.

–De har redan för mycket personal så jag tror tyvärr inte att det finns någon större chans. Man håller på och säger upp personal där också.

Klubbordföranden för fackförbundet Unionen på Polytec, Stefan Andersson, säger till Sveriges Radio Kronoberg att det självklart känns tråkigt men att beslutet ändå var ganska väntat. Vi har också hela dagen sökt Metalls klubbordförande på Polytec, men utan resultat.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista