Kronoberg

Osäker framtid säljer försäkringar

Den sämre arbetsmarknaden har lett till en uppgång i försäkringsbranschen. Kronobergarna visar större intresse för de så kallade bolåneföräkringar som kan underlätta om man till exempel förlorar jobbet. Det säger flera banker i länet.

- Förut så tänkte kunderna att "det här händer inte mig, jag är säker på mitt arbete och det finns ingen risk för oss att vi blir arbetslösa", säger Elisabeth Aronsson Gahl, tillförordnad kontorschef på Swedbank i Växjö.

Vad tror du är skälet till det?

- Ja, skälet är att det ser ut som det gör på arbetsmarknaden, säger Elisabeth Aronsson Gahl.

Bolåneförsäkringen är en försäkring som betalar räntor och amorteringar om man skulle bli arbetslös eller råka ut för sjukdom, olycka eller om man avlider.

Och allt fler Kronobergare tecknar den här typen av försäkring för att man är rädd att förlora jobbet. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Kronoberg gjort till de större bankerna.

Hur banker och låneinstitut utformar försäkringen är olika, men man betalar en månadspremie och om man till exempel förlorar jobbet så kan man få allt från 15000 kronor i månaden i ett år till 9000 kronor i 9 månader.

Men man bör tänka på en hel del innan man tecknar en sån här försäkring säger Carita Lindborg som är jurist och rådgivare på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

–Man ska titta på vilken typ av anställning gäller den för, gäller den för vikarier och projektanställningar? Ofta krävs det att man har en tillsvidareanställning. Man ska också titta på om det finns en karens, att man måste ha haft försäkringen en viss tid innan den börjar gälla om man drabbas av en sådan här händelse, säger Carita Lindborg.

I framtiden, tror du att vi komer att se mer av den här typen av försäkringar?

–Det beror nog på hur konjukturen ser ut, som det är nu när arbetslösheten ökar så är det nog många som vill se om sitt hus och se att man har det skyddet man behöver, säger Carita Lindborg.

Jocke Wallgren
jocke.wallgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista