Kronoberg

Många väljer att förtidsrösta

Betydligt fler personer i länet har i år valt att förtidsrösta i valet till EU-parlamentet, jämfört med 2004. Efter de första nio dagarna har vallokalerna i länet fått in 33 procent fler röster, än vid samma tid förra EU-valet. Och flest röster i länet har Stadsbiblioteket i Växjö fått in.

- Det är välfyllt med besökare här, det är till och med lite kö ibland. Vi har haft upp till 40 besökare på en timme och det är ganska många, säger Håkan Rahm, röstmottagare på biblioteket.

Fram till i torsdags kväll hade 3254 kronobergare förtidsröstat i valet till EU-parlamentet. Och även om det finns de vallokaler i länet som inte haft en enda förtidsröstare hos sig ännu, så är det drygt 800 fler än det var efter de nio första dagarna vid 2004 års val.

Och så här ser det ut i hela landet. Fram till i onsdags kväll hade nära 200 000 svenskar förtidsröstat. Och även om fler svenskar i år är berättigade att rösta, jämfört med 2004, så ser Valmyndigheten ändå en stor ökning bland förtidsrösterna.

Vid valsedlarna på Växjö stadsbibliotek står Elny Hall, hon är en av dem som tagit med sitt röstkort till biblioteket för att slippa gå hit den 7 juni.

- Ja, jag tänkte det, så att vet att jag säkert kommer att rösta. Jag vet ju inte om jag kan nästa söndag, säger Elny Hall.

Och hon tror att valdeltagandet kommer bli högre i år än 2004.

- Ja, det har kommit upp mer på agendan den här gången, säger hon.

Och det tror även röstmottagaren Håkan Rahm.

- Det verkar vara många som är intresserade och som säger att de vill göra sin plikt, säger han.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista