Älmhult

DO upprörd över bananuttalande

Den socialdemokratiska politikern Jan-Bertil Nilsson i Älmhult har uttalat sig nedsättande till en person med utländsk härkomst i Älmhult. Socialdemokraternas styrelse vidtar ingen åtgärd mot politikern, saken är utagerad menar styrelsen. Någon som reagerar kraftigare mot det här är diskrimineringsombudsmannen.

- Om det nu stämmer att en politiker sagt så här till person så är det naturligtvis oerhört allvarligt. Häpnandsväckande att en förtroendevald politiker kan yttra sig på det här viset till en person som kommer till kommunen för att begära hjälp och stöd ,säger Eva Rosengren, pressekreterare på DO.

Diskrimineringsombudsmannen har till uppgift att agera mot diskriminering bland annat på grund av etnisk tillhörighet. Det Jan-Bertil Nilsson enligt en fältassistent har sagt åt den asylsökande klienten, som har utländsk bakgrund, var att han skulle ta en banan från ett fruktfat, och sedan ska han ha uppmanat klienten att inte börja klättra i träden.

Om det här uttalandet hade fällts av en tjänsteman hade DO kunnat agera direkt och då stöttat sig på lagen om offentlig anställning. Enligt den får tjänstemän inom det offentliga inte uttala sig nedsättande om personer som söker deras hjälp.

Men den lagstiftningen är inte aktuell i det här fallet. Politiker omfattas nämligen inte av lagen om offentlig anställning. Eva Rosengren förklarar varför:

- Politiker har en annan form av uppdrag, de är ju förtroendevalda. Det är ju ytterst väljarna som tillsätter politiker genom allmäna val och det är också väljarna som avsätter poltikerna om de inte har förtroende för dem eller om de är olämpliga.

Håkan Erlandsson
hakan.erlandsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista