Ytterligare flera års väntan på länets första nationalpark

Det kommer att ta ytterligare ett antal år innan Västra Åsnens nationalpark blir verklighet. Naturvårdsverkets prognos om att den skulle bli klar 2010 eller 2011 håller inte. Det säger Helene Pettersson på länsstyrelsen.

- Det kommer att ta flera år. Alla måste få vara med och känna att man fått delta, alla som är aktiva i bygden ska få delta, så det får ta sin tid. Det kommer säkert att ta ett antal år, jag vågar inte säga hur många. Säger Helene Pettersson på länsstyrelsen.

Västra Åsnenområdet består bland annat av en unik övärld med stora naturvärden. Området fanns med bland de nya nationalparksområden som naturvårdsverket föreslog 2007.

Men först nu i höst räknar man med att arbetet för att bilda nationalparken ska ta fart ordentligt med bland annat de första samrådsmötena med markägare och andra intressenter, en plan för arbetet att bilda nationalparken ska tas fram och ett antal abetsgrupper ska bildas.

Och bland landets planerade nya nationalparker ligger Åsnenområdet bra till, säger Helene Pettersson på länsstyrelsen:

- Bland de sju nya förslagen till nationalparker i landet så är Åsnenområdet enligt naturvårdsverket ett av dem man kan komma att börja med, ett av dem som ligger högst.

- Och det beror på att verket gärna vill börja med ett område där man har en positiv inställning, och det visar ju remissvaren att man har här, säger Helene Pettersson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista