Kronoberg

Stora skillnader i lön till ungdomar

Det är stor skillnad på vilka löner kommunerna i länet ger till de ungdomar som fått sommarpraktik. Medan Växjö kommun ger 65 kronor i timmen ger Uppvidinge och Lessebo bara 45 kronor. Men samtidigt är Uppvidinge och Lessebo de kommuner som erbjuder flest unga chansen till en praktikplats.

Det är fackförbundet Kommunal som har undersökt vilken lön ungdomar som ska ha så kallad sommarpraktik, kommer att få i sommar. Sommarpraktiken eller feriejobben som de också kallas, erbjuds till ungdomar mellan 14 och 17 år, och det handlar om enklare sysslor som till exempel att gå och handla åt äldre, eller vissa typer av parkarbete.

I Kronobergs län skiljer sig lönen som kommunen betalar till de unga, med upp till 20 kronor i timmen, beroende på vart i länet man bor. I Växjö kommun får ungdomarna 65 kronor i timmen. I Uppvidinge och Lessebo 45 kronor.

Och den här skillnaden, mellan de sämst och bäst betalda, är för stor, anser Kommunal i Kronoberg. Men man har också förståelse för varför det ser ut så här. För det man sett är att både Uppvidinge och Lessebo erbjuder väldigt många feriejobb till sina ungdomar. I Lessebo ska 184 unga få ett feriearbete i sommar, i Uppvidinge 200 stycken.

– Det är många jobb om man ser till kommunernas storlek, och det har också ett värde även om de ungdomarna då inte får lika mycket betalt, säger Marianne Andersson som är ordförande för Kommunal Kronoberg.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista