Kronoberg

Hälften av tallskogen försvinner

Tallskogen minskar kraftigt. Hälften av dagens tallskog i Götaland kommer att vara borta om hundra år, visar Skogsstyrelsen analyser. Minskningen är en fara både för den biologiska mångfalden och skogsägarnas ekonomi. Det är rädslan för klövviltet som gör att skogsägarna undviker att plantera tall.

– Här är det inte lönt att sätta tall, älgarna äter upp träden innan tallarna är färdiga, säger skogsägaren Sven Johansson, som är en av många skogsägare som idag undviker att plantera tall.

Nu minskar därför tallskogsarealen sakta år för år. På lång sikt ger det här en dramatisk förändring av landskapet i Götaland. De två senaste decennierna har Södra Skogsägarnas försäljning av tallplantor rasat kraftigt.

Bara fem procent är tall
Av alla plantor som Södra sålde 1987 var andelen tall 27 procent. Idag är tallandelen bara fem procent. Fortsätter vi på här viset kommer tallskogen i Götaland på hundra år att minska med hälften och det kommer att göra stor skada, tror Södra skogsägarnas skötselchef Göran Örlander.

– Jag tycker själv att det är helt oacceptabelt med en sådan nedgång. Det missgynnar skogsägarens ekonomi. Det medför också stora risker med tanke på klimatförändringen och älgen får dessutom mindre att äta när betesarealen krymper, säger Göran Örlander.

Så älgarna mår också dåligt av minskningen?

– Det är en mycket viktigt faktor att ta hänsyn till.

Tallen är under vintern älgens viktigaste mat och när nu tallarealen minskar ökar betestrycket på den kvarvarande tallen och lusten att plantera tall sjunker ytterligare ett steg. Här har skogsägarna hamnat i en ond cirkel som är svår att bryta och problemet bara växer när skogsägaren istället för tall planterar mer och mer gran.

Men är inte granen ett ljus i mörkret, industrin vill ju ha mycket granved?

– Vi tycker att det är bra att gran planteras där gran passar, men nu pratar vi om typiska tallmarker, som huvudsakligen är torra.  Granen utvecklas dåligt på torra marker. Inledningsvis kan den växa bra , men när träden blir äldre ökar risken  för vattenstress, tillväxten minskar och risken för insektsskador är stor , säger Göran Örlander skogsskötselchef på Södra skogsägarna.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista