Lenhovda/Växjö

Chaufför vid rånförsök dömd till fängelse

Den man som erkänt att han deltog vid rånförsöket mot Swedbank i Lenhovda i januari 2007, och som i vintras anmälde sig själv till polisen, dömdes idag till ett och ett halvt års fängelse.

Den 24 januari 2007 kom två män gående mot Swedbank i Lenhovda med avsikt att råna banken. Rånet kunde dock avstyras innan det ens börjat, eftersom personalen upptäckte männen redan utanför banken när de drog ner rånarluvor för ansiktet. Personalen låste dörren till banken och männen kom därför bara så långt som till bankens ingångssluss, innan de tvingades fly.

De här två männen greps en tid senare av polisen och i juli 2007 dömdes de för rånförsöket i Lenhovda, och också för flera genomförda rån.

Men den tredje personen som polisen misstänkte hade varit med som chaufför vid rånet, hittades inte. Inte förrän han i februari kom in till polisen i Halmstad och anmälde sig själv.

Mannen, som bor på en ort i Växjö kommun och är 23 år gammal, har erkänt att han och de två männen åkte till Lenhovda den aktuella dagen. Men han har sagt han inte visste att de andra två tänkt råna banken. Enligt honom skulle man bara titta på den, för att senare eventuellt råna den.

Men utredningen visar att männen redan kvällen innan rekognoserat vid banken och enligt tingsrätten har åklagaren lyckats bevisa att 23-åringen visste vad som skulle ske.

23-åringen har också stått åtalad för en liknande händelse i Storå norr om Lindesberg, där också tre män försökte råna en bank. Även här anser tingsrätten att det är fastställt att 23-åringen varit delaktig. Och han döms därför till ett och ett halvt års fängelse för de båda rånförsöken.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista