Inget året runt-flyg Växjö-Berlin

Flygbolaget Flysmaland slutar att flyga till Berlin efter sommaren. Linjen har inte varit tillräckligt lönsam under vintern och görs om till en säsongslinje istället.

De sista ordinarie turerna mellan Växjö och Berlin går i slutet av augusti. Därefter blir Växjö-Berlin en säsongslinje. Tanken är att sätta in några avgångar under veckorna före jul. Sedan blir det nya turer först nästa sommar.

– Vi har haft lite dålig bokningsingång under vintermånaderna. För att framgångsrikt bedriva flygtrafik till Berlin så är det nog säsongslinje som ska flygas, istället för året runt, säger Henrik Löfberg, som är chef för Flysmaland.

En förklaring till att man lägger ner den ordinarie trafiken är att det är dyrt att landa på tyska flygplatser, som Berlin-Tegel, säger Henrik Löfberg. Det krävs att planen är näst intill helt fulla för att linjen ska bli lönsam, och det har de inte varit under vintern.

– Under ett år, eller en längre period, behöver man ha 70 till 80 procent i alla fall, säger Henrik Löfberg.

Och det har ni inte haft?

– Inte under vintermånaderna januari till mars.

Hur mycket pengar har ni förlorat på den här linjen?

– Vi har inte förlorat några pengar än så länge, men för att bedriva den framgångsrikt löpande, så måste vi köra den på detta sättet, säger Henrik Löfberg.

Flysmalands första plan mellan Växjö och Berlin lyfte i slutet av november 2007. När den sista ordinarie turen är körd i slutet av augusti, sätts det planet in på en extra avgång till Bromma istället. Och Henrik Löfberg säger att han inte är besviken, trots att Berlinsatsningen inte gick så bra som bolaget hoppades.

– Vi flyger inte tomma plan för att det är kul, utan vi flyger när folk vill flyga. Jag ser det som en naturlig utveckling av marknadens behov. Den här ska gå på sommaren, och inte halvfull på vintern, säger Henrik Löfberg, chef för Flysmaland.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista