Kosta

Statsministern hoppar av hotellinvigning

Om knappt fyra veckor invigs glashotellet i Kosta. Bygget har varit omdiskuterat eftersom både länsrätt och kammarrätt slagit fast att Lessebo kommuns medfinansiering varit olaglig. Trots att hotellet finansierats på ett felaktigt sätt så tackade statsminster Fredrik Reinfeldt ja till att inviga hotellet, men i går eftermiddag meddelade han att han inte kommer.

Förra veckan kom besked om att Fredrik Reinfeldt skulle komma till Kosta för att inviga det nya glashotellet. Han skulle landa i Växjö och sen åka till Kosta för en blixtvisit.  

I torsdags förra veckan började Sveriges Radio Kronoberg söka statsministern för att ställa frågor om hur han ser på att inviga ett projekt som av domstolarna förklarats vara finansierat på ett sätt som bryter mot lagen.

Men några svar har vi inte fått. Inte förrän igår när hans pressekreterare berättade att statsministern inte kommer till Kosta. 

– Det är inte helt ovanligt att vi tackar ja till olika saker och sedan har vi inte möjlighet att vara med på grund av andra åtaganden, säger Edvard Unsgaard, statsministerns pressekreterare.

Det nya glashotellet i Kosta blir alltså snuvat på ett riktigt affischnamn för invigningen. Statsministerns avhopp har dock ingenting att göra med Sveriges Radio Kronobergs frågor om hur hotellet har finansierats säger Edvard Unsgaard. Men han har förståelse för att det kan tolkas på det sättet.

– Jag förstår det och jag förstår också att det ställs frågor om andra saker som vi eller andra tackar nej till och sen undrar man om det finns någon annan anledning.

Men i det här fallet är det alltså kalendern som sätter stopp?

Ja, i det här fallet är det så, säger Edvard Unsgaard.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista