Thomas Ögren tankar den nya dieseln. Foto: Roger Bergvik/SR
Älmhult

Minskade koldioxidutsläpp med ny dieselmack i Älmhult

Utsläppen av koldioxid från dieseldrivna lastbilar ska minska med 19 procent med den nya typ av diesel som har börjat säljas i Älmhult. Det handlar om ett samarbete mellan oljebolaget Preem och fyra svenska storföretag, däribland Ikea, som gått samman för att sänka transportkostnader och miljöpåverkan.

Thomas Ögren på Preem förklarar hur utsläppen kan minskas så pass mycket med en nya dieseln.

– Det är för att dieseln inehåller en 30-procentig inblandning av rapsetylester, det som brukar kallas för RME. Det innebär att vi får in en stor del förnybar produkt i den fossila dieseln.

– I första hand är det i inledningskedet företagskunder som kan utnyttja den nya dieseln, och det beror på att det är så hög inblandning av RME att man behöver ha kontakt med fordonsleverantören så att man får klart att alla garantier gäller, säger Thomas Ögren.

Men någon fara för motorn ska det inte vara med den nya dieseln enligt Thomas Ögren. Och priset på den nya dieseln kommer inledningsvis i alla falla vara lika med vanlig diesel.

Och samarbetet med Ikea och flera andra storföretag ska leda till den nya typen av diesel ska finnas tillgänglig i ytterligare tre stora städer i landet där de här företagen har stora lager och där alltså många lastbilstransporter äger rum. Och att det här samarbetet blivit är Thomas Ögren mycket nöjd med

– Det är fantastiskt. Tack vare att de fyra företagen som ingår i samarbetet är stora transportköpare finns ju stora möjligheter när man gör ett sånt här försök.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".