Kronoberg

Konstig väderprognos från SMHI

En av de viktigaste faktorerna för lantbruket är naturligvis vädret. SMHI har en prognostjänst riktad till bönder, men Thomas Magnusson från Rinkaby utanför Växjö, är tveksam till om han ska använda den fler gånger. Prognosen för idag förutspådde nämligen snöblandat regn.

– Då undrar man ju lite om trovärdigheten i prognoserna. Samtidigt skulle det vara 12 grader varmt, så då är det ju lite konstigt att det skulle vara snöblandat regn samtidigt.

På SMHI:s hemsida kan man läsa att lantbruksvädret är sedan länge en viktig informationskälla och beslutsunderlag för tusentals lantbrukare. Men enligt Thomas Magnusson har prognosen slagit fel flera gånger och nu vågar han inte lita på den längre.

Datorgenererade prognoser
Erling Brännström är meterolog på SMHI. Han reagerar så här när han får höra prognosen.

– Visserligen är det sval luft som kommer ner men kombinationen av 12 grader varmt och snöblandat regn låter lite osannolikt.

Den här typen av prognoser generaras av en dator berättar Erling Brännström och det är ingen människa som kontrollerar vad det är som skickas ut.

Måste ta snabba beslut
Och Erling Brännström rekommenderar användarna att söka väderinformation från flera håll för att få ett bättre underlag.

Men det fungerar inte tycker lantbrukaren Thomas Magnusson som ibland måste ta snabba beslut ute på fälten utan tillgång till dator.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".