Överläkaren Stephan Quittenbaum letar just nu efter kandidater till att testa medicinen. Foto: Jocke Wallgren/SR
Kronoberg

Ny diabetesmedicin testas i länet

Centrallasarettet i Växjö kommer att delta i en stor studie om ett nytt läkemedel mot typ-2 diabetes. Det är den vanligaste typen av sjukdomen som tidigare kallades för åldersdiabetes. Den här typen av studier är viktiga, säger överläkaren Stephan Quittenbaum.

Studien går ut på att se om läkemedlet fungerar som det har gjort i tidigare tester och sänker blodsockret på ett bra sätt. Samt att det är säkert.

– Dessa studier är nödvändiga för att få fram ett bra läkemedel. Vi är väldigt stolta över att vi på Centrallasarettet får vara med, säger Quittenbaum. Vi har ju ett stort intresse kring diabetes.

Letar efter kandidater
Studien kommer att pågå i 31 veckor och just nu letar man efter kandidater som har typ-2.

– Typ-2 är en stor folksjukdom. Ungefär fyra procent av befolkningen har sjukdomen. Vilket betyder att mellan 6 000 och 7 000 kronobergare är drabbade, säger Stephan Quittenbaum.

Osäkert när det kommer ut
Det är svårt att säga när ett såndant här läkemedel kommer ut på marknaden. Men om studien går bra så blir det ytterligare ett komplement.

– Då får vi ytterligare ett läkemedel bland dem som vi idag använder mot diabetes, säger Stephan Quittenbaum.

Jocke Wallgren
jocke.wallgren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".