Växjö universitet

Harry Potter lockar studenter

Det är rekordmånga sökande till årets sommarkurser på Växjö universitet. Nästan 3 500 har sökt någon kurs nu i år, mot lite drygt 2 000 för ett år sedan. Det är framför allt kurser inom historia och litteraturvetenskap som har lockat flest sökande, berättar Peter Citron på antagningen vid universitetet.

– Det är inom historia och litteraturvetenskap med kurser som Astrid Lindgrens författarskap, Harry Potters världar, chick lit och fantasylitteratur som alla är mycket populära.

Men förutom de teoretiska kurserna finns andra med mer praktisk inriktning som har lockat många sökande:

– Inom idrott har vi kurser som klättring och havskajak som är fortsatt mycket populära.

Livet och döden
Men många har också sökt kurser av en tyngre karaktär:

– Inom psykologiämnet finns kurser som Ilska och aggression respektive Livet och döden. Det kan ju låta som udda kurser, men de är faktiskt populära.

Peter Citron tror inte att rekordantalet sökande till sommarkurserna har med lågkonjunktur och abetsmarknadsläge att göra eftersom de med några få undantag inte är kompetenshöjande inom något visst yrkesområde.

Många vill läsa på distans
Utan det finns framför allt en orsak till allt fler söker till universitets sommarkurser år efter år menar han.

– Det är att så gott som alla kurser går att läsa på distans numera, och det är knappast några som har kvar traditionell undervisning på universitetet. Dessutom har kursernas karaktär förändrats över de drygt tio år som de funnits.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".