Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Hårdbantning i sommarvården

Publicerat onsdag 10 juni 2009 kl 06.00
Karin Jisborg-Hultgren är kritisk till att kommunerna anställer sjuksköterskestudenter. Foto: Roger Bergvik/SR

Under en följd av år har det varit stora problem för länets kommuner att få tag på sjuksköterskor över sommaren. De har kommunerna bland annat försökt lösa genom att gå ner till en så kallad minimibemanning över sommaren, man anställer också sjuksköterskestudenter, något som nu får kritik av Vårdförbundet Kronoberg.

– Det vi vänder oss mest mot är användningen av sjuksköterskestudenter, alltså såna som ännu inte är färdiga sjuksköterskor. Det är totalt oacceptabelt att man ersätter erfarna sjuksköterskor med studenter, säger Karin Jisborg-Hultgren.

– Vi ser ju en sårbarhet i länets alla kommuner när man tvingas gå ner på en absolut minimibemanning i hemsjukvården när det gäller sjuksköterskor och distriktssköterskor, säger Karin Jisborg-Hultgren, vice ordförande i vårdförbundet Kronoberg. Hon varnar för följderna av minimibemanningen:

– Det kan ytterst hota patientsäkerheten, det är den allvarligaste konsekvensen.

Arbetsmiljön för de sjuksköterskor som är i tjänst hotas också enligt Vårdförbundet när sjuksköterskorna till exempel inte kan ta raster eller tvingas ta på sig arbetspass för att täcka upp för de kollegor som är på semester.

– Jag pratade nyss med sjuksköterskorna i Lidhult i Ljungby kommun och där kommer man under andra halvan av sommaren att var en sjuksköterska mot tre normalt, och det med samma ansvar och samma antal patienter, säger Karin Jisborg-Hultgren.

Hon säger också att Växjö kommun genom ett långsiktigt arbete lyckats lösa sommarsituationen bättre i år än tidigare, men totalt sett i länet har situationen inte blivit bättre sett över de senaste åren, menar hon.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".