Kronoberg

Kronobergs glesbygd minskar mest

Kronobergs glesbygd har minskat mest i landet. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån. 1960 bodde nästan hälften av länets invånare på glesbygden men nu är det mindre än en fjärdedel.

– Vi har ett minskat antal butiker, skolor, bensinmackar och sämre kollektivtrafik. Allt det bidrar till att attraktiviteten minskar, säger Bengt-Göran Söderlind, informationsansvarig på Markaryds kommun.

Han vet inte varför just Kronoberg leder listan över län med hög avfolkning av glesbygden. Kanske är det alla nedläggningar av butiker och skolor, men det kan lika gärna vara en följd av att folk flyttar och inte en orsak till det.

En av de som har valt staden före landet är Växjöbon Ingela.

– Jag har bott i Alvesta tidigare men flyttade till Växjö. Jag trivs bättre här med lite liv och rörelse, säger hon.

Flera av de som Sveriges Radio Kronoberg träffar på stan tänker likadant. Ett gäng skolkillar tycker till och med att Växjö är för litet och vill hellre till Göteborg eller Stockholm. Trots det tror Bengt-Göran Söderlind att det finns hopp för Kronobergs glesbygd.

– Genom att öka marknadsföringen och ha en tydlig identitet kan vi ändra på det. Vi behöver tala om fördelarna med det enkla livet och fördelarna med en ort som inte är så stor. Här är det lättare att komma i kontakt med kommun, företag och andra människor, säger han.

Mikael Delin
mikael.delin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".