Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Få tar chansen att förändra

Publicerat torsdag 18 juni 2009 kl 05.46
Trettonåriga Elin Arvidsson har lämnat ett medborgarförslag om ett övergångsställe. Foto: Hannah Mälarborn/SR

Möjligheten till medborgarförslag har inte varit någon framgång i Växjö kommun. Under ett år har det bara kommit in 22 förslag.

Få Växjöbor tar chansen att påverka sina kommunpolitiker genom möjligheten att lämna in medborgarförslag.

– Det klart att vi vill att denna möjligheten ska utnyttjas mer än den gör i dag, säger Martin Fransson från kommunkansliet på Växjö kommun.

Alla utom Tingsryd har hakat på
Sedan 2002 har Sveriges kommuner möjlighet att införa medborgarförslag, där enskilda kommuninvånare kan påverka kommunens versamhet. Och i Kronobergs län har alla kommuner utom Tingsryd valt att införa medborgarförslag.

De flesta förslag som kommer in berör fysiska förändringar i den gemensamma miljön och hamnar därför hos tekniska förvaltningen. Där behandlades i dagarna ett av de senaste medborgarförslagen. Det är inlämnat av Elin Arvidsson, 13 år från Växjö.

– Jag ville att man skulle ha ett övergångsställe på Mörners väg för det fanns det inte, säger Elin Arvidsson.

Bara 22 förslag
Handläggningstiden för medborgarförslag har kortats under de tre senaste åren. Och i snitt har det kommit in 22 medborgarförslag per år. Det är en låg siffra med tanke på att Växjö kommun har drygt 80 000 invånare.

Men René Jaramillo (KD), styrelseledarmot i Växjö kommunstyrelse och ansvarig för demokratifrågor tror att det måste få ta tid för kommunens invånare att se möjligheterna med med medborgarförslagen, och att projektet är en viktig markering för demokratin i kommunen. Men han tillägger att kommunen skulle kunna vara bättre på att informera.

– Det är viktigt med medborgarförslag och man måste vara tydlig med att det finns en sån möjlighet för medborgarna att lämna sina förslag till kommunfullmäktige. Och kanske borde kommunen vara mer tydlig med att det finns sådana möjligheter, och vi kanske måste jobba för att nå fram med vår information när det gäller detta, menar René Jaramillo.

Beslut om Elin Arvidssons medborgarförslag kommer tas i kommunfullmäktige i augusti.

Hannah Mälarborn
hannah.malarborn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".