Lessebo

Diskriminerat vårdbiträde får pengar av kommunen

I en förlikning med Diskrimineringsombudsmannen har Lessebo kommun gått med på att betala 35 000 kronor i ersättning till en tidigare anställd. Kvinnan arbetade i tre år som vårdbiträde och enligt hennes anmälan till Diskrimineringsombudsmannan nekades hon sedan fortsatt arbete på grund av en hörselnedsättning.

Diskrimineringsombudsmannen har utrett frågan och anser att kvinnan faktiskt har blivit diskriminerad på grund av sitt funktionshinder. Lagen säger att arbetsgivaren är skyldig att erbjuda stöd och anpassningsåtgärder för dem som har ett funktionshinder och så har inte skett i det aktuella fallet enligt DO.

Nu har alltså diskrimineringsombudsmannen och Lessebo kommun kommit överens om att kommunen ska betala 35 000 kronor i ersättning till kvinnan.

I en kommentar till förlikningen säger Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna att det borde vara en självklarhet att funktionshindrade ska ha samma rätt och möjlighet till arbete som andra.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".