Kronoberg

Bönderna nöjda med vallskörden

Det ser ut att bli en bra vallskörd för de flesta bönder i Kronobergs län. Många är också redan klara med förstskörden. Per Larsson i Slätthög som tillsammans med en kollega arbetar med vallskörden, är hittills nöjd med hur skörden ser ut.

– Det är ju klart bättre än i fjol i varje fall, och säkert minst en tredjedel mer i år jämfört med förra året. Jag tycker det ser bra ut både mängd och näringsmässigt.

Totalt handlar det för Per Larsson om omkring 90 hektar vall att skörda tillsammans med en kollega. De använder sig av en så kallad slåtterkross och sedan en rundbalspress som både pressar ihop den skördade vallen och plastar in den till de typiska vita balarna.

Bra kvalitet och kvantitet
Hushållningssällskapet har fem vallar i länet som tar prov från för att kontollera kvalitén och de proverna visar på bra kvalitet och kvantitet för årets vallskörd.

Per Larsson tror att årets skörd kommer att räcka vintersäsongen ut mer än väl.

– Ja, det tror jag, i år blir det inga problem med brist på foder.

Kan bli en tredje skörd
Och när det nu ser bra ut med både kvalitet och mängd så tror Per Larsson inte bara på en andra skörd.

 – Det kan bli en tredje skörd och en fjärde också, det vet man inte.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".