Länsrätt i Växjö istället för Kalmar

Igår klubbade riksdagen igenom förslaget att lägga ner elva av landets länsrätter. Det innebär att Växjö nu blir centralort då länsrätten i Kalmar läggs ned. Det nya distriktet består av Kronobergs län, Blekinge samt stora delar av Kalmar och Hallands län.

Personalen vid länsrätten i Kalmar har tidigare skrivit till riksdagens jutitieutskott och krävt att länsrätten, vid en centralisering borde hamna i Kalmar istället för Växjö.

Argumenten var är att Kalmar ligger lika centralt i regionen som Växjö och att den nuvarande länsrätten i Kalmar avgör fler mål än länsrätten i Växjö.

Men trots detta klubbade riksdagen igenom centraliseringen med Växjö som centralort. Ett 20-tal arbetstillfällen berörs i Kalmar.

Länsrätterna byter samtidigt namn till förvaltningsrätter. Regeringens syfte med den stora omorganisationen är att domstolarna långsiktigt ska kunna hålla hög kvalitet och vara effektiva.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".