"Sommarlovet svår tid för barn med missbrukande föräldrar"

För barn och tonåringar med missbrukande föräldrar kan sommarlovet vara en jobbig tid, när skolan inte längre finns som tillflyktsort. I Kronobergs län finns det dock gott om stöd att få för dem som är i den här situationen. Det säger Andreas Nilsson som är alkohol- och drogkonsulent i Ljungby.

Andreas Nilsson jobbar på Navet, en öppen vårdmottagning som drivs av landstinget, och dit både de som själva missbrukar alkohol, droger eller spel, liksom deras anhöriga, kan komma för att få hjälp eller stöd. Han förklarar vad starten av sommarlovet kan innebära för det barn som har en missbrukande förälder.

– Vanligtvis så har ju barnen någon slags trygghet i skolan och den försvinner ju lite per automatik när man går på sommarlov. De flesta barnen brukar beskriva en slags känsla av att kliva lite på äggskal när man kommer hem. Man vet inte riktigt vad som väntar en hemma och man är nervös när man är på väg hem, säger han.

Gott om stöd
Enligt Andreas Nilsson finns det dock gott om stöd att få i länet för den som har en missbrukande förälder och skulle vilja prata med någon i sommar: allt från samtalsgrupper där man kan träffa andra barn eller tonåringar i samma situation, till privata stödsamtal.

Samtalsgrupper anordnas både av nykterhetsrörelsen IOGT-NTO och av landstinget i samarbete med kommunerna som har ett projekt som heter Glimten.

Den som vill ha stöd genom att få privata samtal kan vända sig till Navet, men även till socialtjänsten i sin kommun, eller till barn- och ungdomspsykiatrin. Till skillnad från de andra ställena så skriver man dock inga journalanteckningar på Navet.

Våga ringa
Navets verksamhet är till för hela länet och har två mottagningar: en i Växjö och en i Ljungby. Att komma dit är gratis och det enda man behöver göra är att ringa.

– Då frågar vi lite hur gammal man är och hur det kommer sig att man ringer hit och sådär. Sedan ringer vi tillbaka inom två dagar och så får de dels ett samtal på telefon med den personen de ska träffa och så bokar de en tid, förklarar Andreas Nilsson.

För de som kanske skulle vilja prata med någon men inte riktigt vet om de vågar så har Andreas Nilsson några lugnande ord:

– Det som är viktigt för dem är att förstå är att de inte är ensamma. Vi jobbar med sekretess och man kan komma hit och bara träffa oss en gång och känna efter hur det känns, säger han.


David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Mer information finns på följande webbsidor: