Kronoberg

Billigare mat i butikerna

Maten har blivit billigare i butikerna. Det visar Pensionärernas riksorganisations årliga prisjämförelse. Sedan förra året har priserna i Kronoberg gått ned med 4,5 procent.

– Det gör stor skillnad i plånboken. Varorna vi jämför priserna på är sådana varor som man använder dagligen. En prissänkning har stor betydelse för både pensionärer och barnfamiljer, säger Carmen Ek på Pensionärernas riksorganisation, PRO.

Varje år jämför PRO priset på en kundkorg med 60 utvalda varor och jämfört med förra året har priset sjunkit med 4,5 procent över hela landet. I Kronoberg är priserna lite under riksnivån och priset för de 60 varorna är i år 1506 kronor jämfört med 1580 kronor förra året. Det är framförallt basvaror som mjöl, bröd och smör som har minskat i pris men också kemiska varor som diskmedel.

De lägsta priserna hittar man ute på stormarknaderna men Carmen Ek säger att många ändå väljer att handla på de dyrare närbutikerna.

– Många pensionärer har inte bil och det kan vara värt att betala lite extra för att behålla sin närbutik ute på landsbygden, säger Carmen Ek.

Mikael Delin
mikael.delin@sr.se