Alvesta

"Det är beklämmande"

Inga-Lisa Berggren som driver ett företag i Alvesta har fått en faktura på varor hon inte har beställt, vilket inte är första gången. Bara under den senaste veckan har polisen i Kronoberg fått in fem anmälningar om fakturor som företagare har uppfattat som bluffakturor.

– Det är ju beklämmande att folk ska försöka tjäna pengar på bedrägerier, suckar Inga-Lisa Berggren.

Bluffakturan på 2 785 kronor kom i Inga-Lisa Berggrens brevlåda i slutet på förra veckan. Om man inte är observant så kan man tro att fakturan måste betalas.

Läs det finstilta
Men om man tittar riktigt noga så ser man med finstilta tecken att fakturan är ett erbjudande utan betalningsplikt. Trots att samma faktura har skickats till flera företag, inte bara i Kronoberg så kan polisen inte göra något åt det.

– Det måste ju ske någonting först innan man kan säga att det är en bluffaktura. Man kanske kan anmäla det som ett försök till bedrägeri, säger Roland Pettersson vid kronobergspolisen.

Företaget ber om ursäkt
Nej, Roland Pettersson vid polisen i Kronoberg säger att det inte finns så mycket de kan göra i nuläget, då företaget inte har begått något brott.

Men företaget har idag lagt in en ursäkt på sin hemsida där de skriver att fakturan uppfattats som kränkande. De har fått så många klagomål att de även slutar att skicka ut fakturan som de då kallar för erbjudande.

Frida Nielsen
frida.nielsen@sr.se