Vänstersplittring i länet

Flera partier har varit djupt splittrade i EMU-frågan, inte minst socialdemokraterna. Men även vänsterpartiet upplever nu så här efter folkomröstningen problem med förtroendet.
Att två av vänsterns starka namn i länet, Lennart Wärmby och Carin Högstedt, valde att kampanja för ja-sidan, förvirrade många av partiets medlemmar. - Många har varit upprörda och hört av sig. Dom undrar hur våra folkvalda politiker kan ha så annorlunda uppfattningar, säger idag Eva Britt Svensson, ordförande för Vänsterpartiet Kronoberg. I vänsterpartiets partiprogram står att man ska kämpa för att få ut Sverige ur EU o bara 11 procent av vänsterpartisterna valde igår att säga ja till EMU, enligt en vallokalsundersökning. Lennart Wärmby har alltså gått mot strömmen genom att propagera för ett ja och han är medveten om hans förtroende hos medlemmarna nu är ifrågasatt. - Jag vet att många är förbannade på mig och tycker att jag sviker partiet, säger han. Men trots att några av partiets mest populära profiler nu ifrågasätts anser Eva Britt Svensson att förtroendet för partiet inte försvagats. - Men om vi även vid framtida folkomröstningar är oeniga, måste vi sköta kampanjarbetet på ett annorlunda sätt, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".