Skolor vill bli teknikcollege

Nu ska statusen på industri- och teknikutbildningarna i länet höjas. Fyra kommuner i länet; Alvesta, Växjö, Tingsryd och Lessebo, har nämligen gått ihop för att försöka bli certifierade som teknikcollege.

– Teknikcollege är en kvalitetsstämpel både på gymnasial och eftergymnasial nivå, förklarar Joanna Kron som jobbar för föreningen GoTech.

Och den här kvalitetsstämpeln delas ut till skolor av Industrikommittén, som drivs av arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer. Skolorna måste uppfylla tio olika krav, bland annat att maskiner håller hög kvalitet, att man utbildar för företagens behov i regionen och att företagen får vara med och utforma utbildningen.

Det är den industriinriktade föreningen GoTech som tillsammans med Alvesta, Växjö, Tingsryd och Lessebo kommuner nu söker den här certifieringen som teknikcollege. Och många företag har redan visat intresse, säger Joanna Kron.

– Det är väldigt många företag som har visat intresse. 24 företag står bakom den ansökan vi har skickat in, berättar hon.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se