Alvesta

Alvesta får ett rockgymnasium

Nu är det klart att det blir ett rockgymnaisium i Alvesta. Kommunen har gett klartecken och Stina Lothsson, en av initiativtagarna, tror att det kan bli ett lyft för hela kommunen.

– Jag tror att det kommer att betyda jättemycket. Visionen är att det ska utvecklas till ett slags kulturforum. Musik och kultur är något som lyfter ett samhälle, säger Stina Lothsson.

Tanken är att starta med en grupp med ungefär 20 elever hösten 2010. Utbildningen kommer att ha sin grund i  det estetiska programmet och förutom att bli bra på sitt instrument ska eleverna också få lära sig om produktion, arrangemang och komposition, samt en del ekonomi och juridik.

Stina Lothsson berättar att idén till ett rockgymnasium skapades eftersom i princip alla gymnasieutbildningar utom fordonsprogrammet läggs ner i Alvesta på grund av för få elever.

– Min dotters gitarrlärare frågade, varför startar ni inte ett rockgymnasium? Jag tänkte vad sjutton, och så satte vi igång. Och nu är det bestämt. Det känns jättespännande, säger Stina Lothsson.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se