Unga bjuder in tjuven via nätet

Trots att de flesta vet att risken för inbrott ökar under sommarmånaderna är det många som berättar att de ska åka bort på internetsidor som Facebook. Växjös närpolischef Ola Severinsson tycker att det är en onödig risk.

– Självklart ska man inte göra det. Riskerna är uppenbara. Då annonserar man ut att man inte är hemma. Det är många som inte tänker sig för när de skriver på nätet att hela familjen är borta under flera veckor, säger Ola Severinsson, närpolischef i Växjö.

Det är försäkringsbolaget If som har genomfört undersökningen. Den visar att fyrtio procent av de tillfrågade i åldrarna 18 till 29 skulle skriva på Facebook om de skulle åka bort under semestern. Många tänker alltså inte på riskerna i att berätta på internet att bostaden kommer stå obebodd under sommaren.

Det tycker Ola Severinsson att man ska göra. Och bortsett från att inte skriva på Facebook att man ska resa bort, har han ytterligare några tips för de som vill känna sig lite säkrare på semestern.

– De gamla vanliga tipsen tycker jag är jättebra och de fungerar fortfarande. Prata med grannarna så att de har uppsikt över ditt hus. Se gärna till att du har tvätt som hänger på tvättlinan och lampor tända i dina fönster. Ta hjälp av någon som plockar in posten åt dig så att du inte har en överfull brevlåda. Du kan till och med ha en bil på uppfarten. Gör så att det ser allmänt bebott ut helt enkelt, säger Ola Severinsson, närpolischef i Växjö.

Mikael Delin
mikael.delin@sr.se