Kronoberg

Småföretagare oroliga över rot-avdraget

Idag måste kunderna själva göra rot-avdrag hos Skatteverket men efter den 1 juli ska företagare göra det åt kunderna istället och det skapar oro.

– Ja det har varit väldigt mycket frågor, men det blir så när det berör nästan alla personer. Vi hade förutsatt att det skulle bli mycket men det har nog blivit ännu mer, säger Anna Gustavsson som är informatör på Skatteverket.

Idag kan den som vill renovera dra av halva arbetskostnaden hos Skatteverket upp till 50 000 kronor om året.

Men från den 1 juli så kan kunden räkna bort halva arbetskostnaden redan på fakturan och det skapar problem hos många företagare som tvingas ligga ute med pengarna.

Svårt att hinna med
Birger Lindgren driver en byggfirma i Växjö och han tror inte att Skatteverket kommer att hinna med i sommar.

– 1 juli skickar alla in papperen och skattemyndigheten vill ju också gå på semester, så kommer augusti och då ska alla högarna som kommit in gås igenom. Jag undrar hur det ska fungera på tio dagar, det blir svårt, säger Birger.

Men mer än tio dagar ska man inte behöva ligga ute med pengarna säger Anna Gustavsson på Skatteverket.

– Vi är medvetna om det här men vi ska göra allt vi kan för att hinna med, säger hon.

En skuldfälla
Men det är inte bara företagarna som har problem med rot-avdraget.

Nu varnar också skattemyndigheten för att rot-avdraget kan bli en skuldfälla om man inte har skattat tillräckligt för att göra rot-avdragen. Man måste tjäna minst 24 000 för att få göra avdrag på upp till 50 000 kronor.

– Det betyder att när året är slut, och man upptäcker att man inte har betalat så mycket i skatt som man vill ha skattereduktion för så kan det ju bli så att man får kvarskatt istället säger Anna Gustavsson på Skatteverket i Växjö.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se