Kronoberg

Gps visar vägen till smultronstället

Omkring 670 turistföretag är med i projektet som placerar gömda smultronställen på gps-kartan. Bakom samarbetet ligger intresseföreningen För Turism i Sverige och företaget som utvecklar gps-tjänsten.

– Getnö gård, Sagomuseet i Ljungby och Korrö hantverksby har alltså inte funnits med på gps tidigare, säger Eva Hedenström, vd för Turism i Sverige. 

Det kan handla om övernattningsställen, restauranger, kyrkor och historiska monument som tidigare inte funnits med på gps-kartan men som nu kommer att göra det enklare för turister som kommer hit att lotsa sig fram på småvägarna.

– Får man inte upp de här ställena så vet man ju inte att de finns, säger Eva Hedenström, som hoppas att det kan resultera i flera spontanbesök. Eftersom det är svårt att hitta i de småländska skogarna tror hon att besökarna också kan bli gladare när gps:n visar vägen.

Projektet har resulterat i att 670 turistföretag i Sverige som inte tidigare funnits med på gps-kartan nu går att hitta. Och det är framför allt för de utländska turisterna som gps-kartan är viktig.

– Det är en ny teknik som allt fler använder och framför allt utländska turister som inte hittar, säger Eva Hedenström, vd Turism i Sverige.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se