Rättegången efter Sjöbodadråpet inleds

På fredagen inleds rättegången mot de tre män som misstänks för att ha rånat och dödat lantbrukaren Yngve Kristensson i Sjöboda utanför Traryd i somras.
Ingen av dem har erkänt brotten men biträdande chefsåklagaren Yvonne Rudingsson anser att bevisen mot dem ändå bör hålla för en fällande dom. Det gäller både vittnesuppgifter, blodfläckar och upphittat stöldgods som talar mot de åtalade, som också pekar ut varandra i polisförhören. Men närmsta grannen, Bernt Bernardsson, känner sig trots det långt ifrån trygg. Och tiden efter det brutala rånet har varit tung, berättar han. - Så fort det blir mörkt vågar man inte vara ute själv, säger Bernt Bernardsson. Polisens blåvita avspärrningsband sitter fortfarande kvar runt lantbrukare Yngve Kristenssons hus i Sjöboda och påminner om natten till den 21 juli då han överfölls, rånades, misshandlades svårt och till slut kvävdes till döds av en hårt åtdragen munkavle. Och numera skrämmer mörkret i Sjöboda. För att skydda sig så gott det går har Bernt Bernardsson nu förstärkt belysningen på sin gård, som ligger intill Yngve Kristenssons numera ödsliga hus. Men det är inte tillräckligt ännu, tycker han. - Jag ska sätta dit en klocka också som ringer inne i huset om någon kör in på gården, en typ av larm, säger han. Tre asylsökande män mellan 21 och 25 år har åtalats för dråp och grov stöld, alternativt grovt rån och grovt vållande till annans död. Ingen av dem har erkänt att de varit i Sjöboda. Men blodspår, telefontrafik, rånbyte, och att de enligt vittnesuppgifter ska ha berättat om rånet och att de också pekar ut varandra i polisförhören, talar emot dem. Och Bernt Bernardsson hoppas på kännbara straff. Men oavsett hur rättsprocessen går, så är det som hänt något han aldrig kommer glömma. - Det kommer nog sitta i så länge man lever. Det trodde man ju aldrig att något sånt här skulle kunna hända.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".