Risk för bärbrist till helgen

Jordgubbssäsongen har liksom vädret gått upp och ner. Årets kalla midsommarhelg med frostiga nätter slog hårt mot jordgubbarna. Så kom värmen och jordgubbslanden mognade snabbt. Men nu är de eftertraktade bären en bristvara igen. – Framåt torsdag fredag kommer det troligtvis att bli bärbrist i Sverige.

Det säger Bertil Bjelkenstedt som odlar jordgubbar i Norrköping. 

– Idel regn och relativt svalt väder gör att skördemängden kommer att minska drastiskt till att ligga under det normala, i alla fall den här veckan. Så framåt torsdag, fredag kommer det troligtvis att bli bärbrist i Sverige, säger Bertil Bjelkenstedt.

De senaste veckornas värme bidrog till att jordgubbarna mognade snabbt och överflödet pressade ner priserna.

– Värmeböljan har gjort att priserna har gått ner under den nivån som är normalt och som man skulle behöva som odlare, säger Bertil Bjelkenstedt.

Vidare säger Bertil Bjelkenstedt att en bärodlare behöver 12 kronor per liter för att klara sitt företag vilket motsvarar ett kundpris på 25 kronor litern. Literpriset varierar med allt ifrån 20 till 50 kronor och eftersom tillgång och efterfrågan styr kan man nu räkna med en prishöjning.

– Det är väl troligt, måttliga prishöjningar. Eftersom det inte är lika populärt att äta jordgubbar senare delen av perioden som det är på försäsongen. Men troligtvis någon femma per liter den sista perioden, säger Bertil Bjelkenstedt.

Semesterfiraren Mats Gårdstad har hunnit njuta av de röda bären.

– Ja vi har ätit jordgubbar nästan varje dag de senaste två veckorna. För att det är gott och hyfsat billigt och det fanns väldigt mycket. Vi får väl passa på att köpa medan det finns, säger Mats Gårdstad.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se