Växjö

Utländska studenter vill till Växjö

Antalet ansökningar till Växjö Universitet har ökat med 15 till 20 procent. Mest ökar ansökningarna från utlandet. Sedan förra året har antalet utländska ansökningar tredubblats.

– När det gäller de fristående kurserna och grundprogrammen hade vi i fjol ungefär 5 000 sökande och i år har vi nästan 16 000 sökande, säger Peter Citron, antagningschef på Växjö Universitet.

Peter Citron är antagningschef på Växjö Universitet. Att så många fler vill börja studera i år, i en tid av varsel och uppsägningar, tycker han inte är konstigt. Men att just så många utländska studenter söker sig till Växjö tror han har andra anledningar. Delvis beror det på nya antagningsmetoder, till höstens utbildningar kunde utländska studenter söka redan i december förra året. Men det är inte allt. 

– Det finns flera olika anledningar. Det första är att vi blir allt mer kända. Sen vet vi att det är mer eller mindre bestämt att vi kommer att införa både anmälnings- och studieavgifter. Vet man att tiden med möjlighet till gratisstudier håller på att rinna ut så är det nog fler som skyndar till, säger Peter Citron. 

Studenten Muhammad Ghayour Khan kom till Växjö från Pakistan för två år sen för att studera matematik och modellering. Han upptäckte Växjö Universitet vid en utbildningsmässa i hemstaden Karachi.

– Plötsligt upptäckte jag sverige, här var utbildningen var gratis och därför ville jag hit, säger Muhammad Ghayour Khan.

Men att det blev just Växjö hade inte med pengar att göra.

– I Stockholm och Malmö är det rörigt men i Växjö bor man på gångavstånd från både universitetet, affärer och centrum, säger Muhammed Ghayour Khan. Växjö är ett ställe där man sparar tid.

Mikael Delin
mikael.delin@sr.se